FAQ

Hoe stel ik de kamado in om een ​​bepaalde temperatuur te bereiken en stabiel te houden?

Een belangrijk kenmerk van de keramische Kamado-BBQ is het vermogen om een ​​gewenste temperatuur in te stellen en nauwkeurig te handhaven. De kamado heeft een systeem met twee dempers dat eenvoudige warmtebesturing vergemakkelijkt. Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden. Dit bereik is geschikt voor alle kookbehoeften, van roken bij lage temperaturen tot grillen op hoog vuur. De thermometer op het keramische deksel zorgt voor nauwkeurige interne metingen zonder het deksel te openen.

Bij elke Kamado-BBQ is een metalen top met dubbele functie inbegrepen. Het ontwerp van de margrietschijf bevat openingen die kunnen worden aangepast om meer of minder lucht toe te staan ​​om de gewenste gaartemperatuur “fijn af te stellen”. Het openen van de gehele metalen schuifplaat zal sneller hoge temperaturen bereiken.

Op elke kamado is een roestvrijstalen schuif geplaatst, met een gaaspaneel voor extra veiligheid. (Als je een oudere kamado hebt zonder de mesh, heb je de mogelijkheid om een ​​nieuwe tochtdeur te kopen met het gaas.) Het is het beste om het gaaspaneel volledig gesloten te houden om te voorkomen dat hete as of kolen eruit springen. Net als bij de margrietschijf met dubbele functie, kunt u de opening van de roestvrijstalen schuif enigszins aanpassen om de kooktemperatuur “fijn af te stellen” of om deze volledig te openen om sneller hogere temperaturen te bereiken.

Hoeveel houtskool heb ik nodig om de maximale temperatuur te bereiken?

Om de maximale temperatuur te bereiken, heeft de Auplex Kamado niet meer dan een ¾ volledige vuurschaal nodig. Minder dan een ¾ volledige vuurschaal vermindert de maximumtemperatuur die kan worden bereikt maar verlaagt de brandtijd niet. Om de beste resultaten te bereiken, wordt het aanbevolen om houtskool te gebruiken. Houtskool is makkelijk aan te steken, het brandt langer, is heter en het is mogelijk om de houtskool her te gebruiken.
WAARSCHUWING GEBRUIK GEEN BRANDBARE VLOEISTOF OM HOUTSKOOL AAN TE STEKEN. Keramische roosters absorberen lichtere vloeistoffen die de geur en smaak behouden.

Doe ik iets verkeerd als ik mijn kamado open en er vlammen uitkomen?

Als je aan het barbecueën bent bij temperaturen boven de 150 graden, wees dan erg voorzichtig bij het openen van het deksel. Til het deksel eerst een paar centimeter op en pauzeer om het op te laten “boeten” voordat u het deksel helemaal optilt. Dit zorgt ervoor dat de plotselinge zuurstoftoevoer veilig in de kamado kan branden en niet als een flashback die je kan schrikken en mogelijk letsel kan veroorzaken.

Er is een opening tussen de koepel en de basis van mijn kamado en er ontsnapt rook. Hoe kan ik dit corrigeren?

Gelukkig kan een kleine opening tussen de basis en de dome eenvoudig worden opgelost. Maak de bovenste band net genoeg los om het deksel te verplaatsen; druk het deksel vervolgens stevig tegen de basis en draai de bout weer vast. Dit moet het gat wegnemen en rooklekkage oplossen.
Als deze techniek het probleem niet oplost, is er een andere optie. Soms kunnen bij normaal gebruik de twee moeren die de veer tegen de onderkant van de band houden loskomen. Als deze moeren niet langer in een parallelle lijn staan, draai ze dan aan totdat ze weer evenwijdig zijn.

Wat zijn de procedures voor het vervangen van een versleten pakking?

Mocht de pakking uiteindelijk tekenen van overmatige slijtage vertonen, dan kan deze eenvoudig worden vervangen door deze eenvoudige stappen:
De kamado-roosters moeten helemaal afkoelen voordat ze aan de pakking proberen te werken.
Verwijder de oude pakking met een schraper met platte randen of een boxcutter.
Reinig de rand van de bodem en het deksel met aceton (bij voorkeur) of alcohol en laat het minstens 30 minuten drogen. Het oppervlak moet volledig schoon zijn om de nieuwe pakking te laten hechten.
De nieuwe pakking is zelfklevend, maar u kunt een lijmspray gebruiken (Super 77 bij 3M) voor een goede afdichting. Als u de lijmspray gebruikt, spuit dan een kleine hoeveelheid rond de rand van de voet en het deksel. Laat dit ongeveer 2 minuten drogen om kleverig te worden.
Verwijder de achterkant van de pakking en druk stevig op de rand. Buig de pakking rond de rand terwijl u naar beneden drukt. Rek de pakking niet uit; er is voldoende materiaal voor de boven- en onderrand van de keramische kamado-BBQ.
Laat de lijm 24 uur uitharden met het deksel gesloten voordat je de kamado gebruikt.
Als de pakking iets loslaat, lijm deze dan nog een keer met Elmers-lijm of een andere huishoudlijm.

Een van de keramieke onderdelen van de kamado heeft een scheur. Wat moet ik doen?

De vuurring en de vuurhaard ontwikkelen vaak oppervlakkige kloven of kleine scheurtjes. Dit komt door de normale veroudering van keramiek en heeft geen invloed op het kookresultaat of de duurzaamheid van uw KAMADO-BBQ. Als het keramiek ooit uit elkaar valt, kan het meestal nog steeds worden gebruikt om te koken totdat een reparatie kan worden uitgevoerd. Elk van onze keramische onderdelen kan eenvoudig worden gerepareerd met behulp van een hittebestendige epoxy. Zoek naar een hoge temperatuur, niet-toxische epoxy, verkrijgbaar bij de meeste thuiscentra of bouwmarkten. Volg de instructies die bij het product zijn geleverd. Het gerepareerde onderdeel moet binnen een paar uur klaar zijn.

Er zit schimmel in mijn kamado. Hoe kan ik het veilig verwijderen?

Schimmels bevinden zich in de lucht om ons heen. Wanneer het bezinkt in een warme, vochtige omgeving, zoals binnen in de kamado, kan het gemakkelijk groeien en zich verspreiden. Wanneer dit gebeurt, zul je de schimmel daadwerkelijk zien. Om het te verwijderen, steek je gewoon de kamado aan en breng je de temperatuur op tot 250 graden en laat je de kamado ongeveer 30 minuten branden. Sluit vervolgens de ventilatieopeningen om het vuur te doven; nadat het afgekoeld is, gebruik je een staalborstel om restjes van de schimmel te verwijderen. Gebruik geen chemicaliën om de schimmel te behandelen! Het keramiek kan de chemicaliën absorberen en gevaarlijke dampen afgeven wanneer de kamado daarna weer in gebruik wordt genomen.

Waarom een ​​keramische BBQ gebruiken in plaats van een stalen bbq of gas bbq?

Smaak! Vochtigheid! Makkelijk te gebruiken! Betrouwbaarheid! Genieten! Keramiek roest niet weg. Keramische materialen, stenen, tegels en kleisoorten hebben natuurlijke isolatie-eigenschappen en zijn gedurende duizenden jaren altijd gebruikt bij het maken van de allerbeste ovens, tandoori, pizza, broodovens enz.

Natuurlijke keramiek helpt het vocht en de smaak van uw eten te behouden, waardoor een gerecht ontstaat wat niet te vergelijken is met een gerecht bereid op stalen bbq’s en gas ovens.
Ze houden consequent lange tijd temperatuur vast, ze branden de hele dag zonder toezicht met één lading houtskool, geen temperatuurschommelingen, men hoeft het kookgerei niet regelmatig te controleren of alleen een beetje houtskool bijvullen.

Ze zijn veilig om de buitenkant aan te raken tijdens het koken, het wordt heet maar je verbrandt je niet door de buitenkant aan te raken. Een stalen ketel of gas barbecue zou je zeker verbranden als je ze aanraakt tijdens een lange hete kook. Ze verzegelen de vochtigheid en verbeteren de voedselkwaliteit en smaken, dankzij de natuurlijke isolatie en smaken van kamado-keramiek. Stalen kooktoestellen hebben de neiging om voedsel uit te drogen en dragen niet bij aan de smaak of vochtretentie van het voedsel.

Kamado BBQ’s roesten niet weg.

Hoe groot is de kamado-BBQ?  Zijn ze zwaar?

Ja, dat zijn ze! De Kamado BBQ afmetingen zijn ongeveer 850 mm hoog en ongeveer 580 mm in diameter, ze wegen ongeveer 85 kg! De kamado BBQ is te tillen met twee man, maar zijn gemakkelijk te verplaatsen met bijgeleverd onderstel.

Zijn de roosters van de keramische kamado geschikt om  sneller of langzamer om mee te koken?

Beide! Zodra de houtskool gloeit en het deksel naar beneden gaat, warmt de kamado snel op, en omdat je in een koepel kookt, kook je alle kanten tegelijk, zodat het koken sneller en efficiënter is, je hoeft maar één keer voedsel te draaien. Aan de andere kant krijg je met een kleine hoeveelheid houtskool en veel tijd een apparaat om ultra langzaam te koken bij zeer lage temperaturen, wat geweldig is voor langzaam braden en roken.

Hoe zit het met schoonmaken?

Welkom bij ’s werelds eerste zelfreinigende BBQ! Wel zo dichtbij!
We hebben geen vet- of vetbakken om walgelijke puinhoop te verzamelen die altijd overloopt en overal stinkende smurrie achterlaat. We verbranden onze vetten en knoeien terwijl we koken! Eenvoudig echt, zelfs marinades gesmolten kaas op de binnenmuren van het fornuis etc branden allemaal weg bij hoge temperaturen.
We hebben geen vet en vetophoping op onze metalen BBW-afzuigkap, want we hebben er geen. Vetplekken enz. worden weggebrand bij koken op hoge temperatuur! Een zachte, natte doek om af en toe stof van de buitenkant af te vegen, een BBQ borstel om de roosters te borstelen als ze warm zijn, keer ze om en maak de andere kant schoon.
Er is niets te reinigen aan de binnenkant van de oven, omdat het van nature op hoge temperatuur vet of vetvlekken verbrandt.
Na enkele kookbeurten verwijdert u de as met het bijgeleverde gereedschap (voeg de as toe aan uw organische compost!) Het reinigen van de as zorgt voor de luchtstroom, wat betekent dat u beter kunt branden met een preciezere temperatuurregeling.
Als je echt aardig wilt zijn voor je Kamado BBQ Dome, kun je een paar keer per jaar een goede roestvrije olie op de roestvrijstalen componenten aanbrengen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de kamado BBQ wordt gestald, bijvoorbeeld in de buurt van het strand vaker. Een goede auto polish aan de buitenkant om ervoor te zorgen dat de  kamado BBQ glanst en dat de glans wordt beschermd.
Dat is alles wat er is! Te simpel eigenlijk, vergelijk dat eens met alle stalen gasfornuizen op de markt voor elke prijsklasse, of zelfs je oven thuis!